Marija

Natrag

Marija

 

Pozdrav, moje ime je Marija i želim ispričati svoju priču o meni i MS-u.

2015. godine nakon 13 sati stravičnog porođaja stigao je na svijet moj prvi sinčić Mario. Već dolaskom kući počela sam padati s nogu, gubiti se, mrtva umorna odmah nakon buđenja, mislila sam da je to sve posljedica teškog poroda jer sam imala dijete koje svatko želi. Spavao je cijelu noć, nije imao grčiće, zube nismo osjetili, ma savršeno dijete.

Nakon 4 mjeseca počeli smo sa kašicama. I jedan dan, dajem mu kašicu na žličicu, odjednom mi se zamanta, priberem se, dam mu žličicu u usta, skontam da sam mu je stavila na obraz jer usta ne mogu naciljat…

Zatvorim lijevo oko, sve isto, zatvorim desno – ne vidim ništa. Hm, ma sigurno posljedica poroda, kažem mužu da idem leć i da ću bit bolje sutra ujutro kad se probudim…

Sutradan stanje isto, odem doktorici opće prakse, kažem joj da ne vidim, ona mi govori da kako da odjednom ne vidim, to je nemoguće itd. Inzistiram na uputnici za oftalmologa.

Odem se upisat u bolnicu, kažem ženi na šalteru što mi je i ona kaže da pričekam, da će me doktor odmah primiti. Prime me, kažu neuritis, moram ostati u bolnici… Teška srca, plačem kao kišna godina odvajam se od maloga…

U bolnici, kortikosteroidi, magnet, krv, neurolog, vep, svašta nešto, i kaže mi neurologica-imate multiplu. Moje prvo pitanje-ŠTA JE TO? Nikad čula za multiplu… Objasni ona meni, i moje drugo i zadnje pitanje-JEL SE UMIRE OD TOGA?

Nasmije se i kaže da ne. To je to, dalje me ne zanima, bitno mi je samo da živim! Od 2015.godine i dobivanja dijagnoze svašta sam prošla, od mišića trupa koji su bili na 30%, 2 puta izgubila govor, dobila parezu komplet desne strane tijela, evo nedavno i Kovid, sve smo uspješno izgurali i guramo i dalje na svačije iznenađenje i pitanje kako je to moguće.

Uz svoj optimizam i muža koji sve radi i savršen je otac tu sam gdje jesam. Jesam spomenula da sam još dva puta rodila nakon dijagnoze 2017. i 2019.

Manji u kolicima, srednji na leđima u nosiljci, stariji za ruke, i idemo dalje dan po dan

Ne može nam MS ništa, mi smo borci!