Što je Baza znanja?

Jedinstveno web mjesto sa relevantnim informacijama o multipli sklerozi, a koje su kreirane od strane stručnjaka za multiplu sklerozu.

 

Baza znanja nastala je kao rezultat dugogodišnjih potreba naših članova za informacijama o bolesti, načinima liječenja te svih ostalih aspekata života s multiplom sklerozom. Tijekom kontinuirane suradnje sa Stručnim odborom za medicinska pitanja SDMSH, prikupili smo mnoštvo informacija iz prve ruke koje su sada dostupne svim posjetiteljima ove web stranice.

 

Kontinuiranim radom na SOS MS telefonu, besplatnoj usluzi za sve oboljele od multiple skleroze i članove njihove obitelji, kontinuirano se ističe potreba za velikim brojem informacija za oboljele od multiple skleroze, a koje korisnicima nisu dostupne u dovoljnoj mjeri. Kada govorimo o multipli sklerozi i njenim specifičnostima, pojedinac s multiplom sklerozom treba zadovoljiti niz potreba kako bi njegova kvaliteta života ostala na istoj razini kao i kod zdravih osoba. Prosječnoj osobi oboljeloj od multiple skleroze, potreban je interdicsiplinaran tim (psiholog, neurolog, fizijatar, osobni asistent, liječnik opće prakse) kako bi kontinuirano pratila svoj tijek bolesti i primjerenu kvalitetu života. S druge strane, kako je navedeni tim u većini slučajeva nedostupan u kontinuitetu, osobe oboljele od multiple skleroze, savjete i pomoć u nošenju s simptomima bolesti često traže na internetskom prostoru, u kojem ne postoji dovoljno informacija na hrvatskom jeziku a ako gledamo šire, informacija je malo i na ostalim jezicima. Također, liječnici često nemaju vremena posvetiti se pacijentu u punoj mjeri, te se često susrećemo s upitima vezanima uz liječenje, rehabilitaciju, prava i vježbama za osobe s multiplom sklerozom. Zbog svih tih razloga Savez društava multiple skleroze Hrvatske odlučio je oformiti Bazu znanja , a s ciljem adekvatnog informiranja oboljelih od multiple skleroze a posebice s područja liječenja. Baza znanja sadrži niz odjeljaka koji pokrivaju različita područja življenja s multiplom sklerozom, poput liječenja i terapije, održavanje zdravlja, klinička testiranja i razvoj, komplementarne i alternativne terapije, živjeti s MS-om, psihičko zdravlje, savjeti o prehrani kao i mogućnost oboljelih od multiple skleroze za dijeljenjem vlastite priče života s multiplom sklerozom.

 

Suradnici na izradi Baze znanja su stručnjaci koji se bave multiplom sklerozom.

Podijelite svoju PRIČU!

Pročitaj priče drugih!